måndag 16 augusti 2010

UTSTÄLLNING

I helgen har Thomas varit på sin första utställning. Det var en ny erfarenhet både för Thomas och oss. Utställningen var i Luleå anordnad av Norrskenskatten och varade både lördag och söndag. Vi lånade pappas husvagn och bodde på Arcuscampingen ett stenkast ifrån Arcushallen där utställningen hölls.

Utställningen gick ganska bra. Thomas var lugn och gjorde inga utspel trots allt ståhej runt omkring. Många människor, ny omgivning, många katter, lukter och ljud men trots allt detta så låg han lugnt i sin bur och sov mest. Ganska fantastiskt att alla katter höll sig så lugna som dom gjorde. Vi var placerade bredvid vår uppfödare samt Thomas pappas ägare och några andra trevliga människor. Tack alla ni som hjälpte oss att fixa till Thomas samt att förklara detta invecklade system som styr tävlingsmomenten. WOW... det krävs lite tankebearbetning innan man får ihop systemet.

Thomas fick ihop 2 certifikat i helgen samt blev på lördagen nominerad till panel. Det hade varit kul om han hade vunnit sista momentet på lördagen för då hade han blivit BIS (Best in show) men det var en annan katt som knep den titeln. Det var väldigt kul att vara på utställningen för man får se så många andra katter i samma ras och även alla andra raser. Det finns många häftiga utseenden som t.ex. Maine Coon (en katt på utställningen var gigantisk i storleken och vägde över 8 kg), söta små Devon Rex, Bengaler m.m. m.m. Det var även roligt att se hur alla handskas med sina katter och hur katterna reagerar på allt ståhej runt omkring.

På söndagen fick vi även vara med och tävla mot 8 andra katter för att vinna titeln Klubbkatt. Ägarna ställde upp sig på rad med katterna i famnen och vi stod nog lite nära varandra för Thomas tittade över axeln till vänster och såg ett potentiellt hot och drog iväg ett par fräsningar. Jag försökte vända mig ifrån och Thomas tittade automatiskt till höger men där fanns en annan otäck katt och han fräste än mer. Ha ha ha... lite nervöst blev det men gick iallfall bra till slut. Thomas blev inte klubbkatt men det var hård konkurrens med många andra snyggingar.

Har fått många frågor av bekanta som undrar vad man tävlar om i en kattuställning och det är enbart en skönhetstävling. Domarna har normer om hur en ras bör se ut och dömer poäng utifrån detta. Man bedömer bl.a. huvudet, ögon, svans, öron, päls m.m. Både Thomas pappa och mamma har vunnit många titlar och Thomas är även han vädligt fin om man ska bedöma efter rasen. Självklart tycker vi att han är snyggast i världen oavsett vad en domare säger och det antar jag alla ägare säger om sina katter. :-)

Tja... nu återstår frågan om man blivit lite såld på det här med utställningar eller om det var en engångsföreteelse. Jag tror både jag och sambon hamnar någonstans mittemellan. Om det dyker upp någon utställning i närheten (t.ex. Skellefteå eller möjligtvis Umeå) så kan jag absolut tänka mig att åka igen.


Thomas under bedömning för bästa Klubbkatt.

1 kommentar:

  1. Jag har också varit på den utställningen, fast bara och kikat (och sen blev Mellen för tjock och ställa ut! ;-) )
    Men det är himla kul att se alla olika katter och raser!
    /Lina

    SvaraRadera